понеделник, 19 май 2008 г.

Звездно небе детската стая

детската стая Какво представлявя звездният свят - това е един от първите въпроси, които стои пред човечеството още в зората на цивилизацията. Звездното небе олицетворява вечността на миросъздаването и хармонията в космоса и затова винаги ще противостои на суетата на земния живот.
Не случайно се е родила и красивата традиция да се дават на звездите имената на известни хора, като доказателство, че само необятното небе може да съхрани вечния спомен. Но с развитие на цивилизацията и ускорения ход на живота ние, за съжаление, все повече и повече се отдалечаваме от природата, въпреки че понякога ни се иска да се "потопим" в дълбините на нощното небе.

На тези романтици ще посочим няколко начина "да запалят" звездите над себе си.

детската стаяТози "рисуван" метод е най - простият, икономичен вариант. Неговата същност е следната - върху обтегнато тъмно платно с луминисцентна безцветна боя се нанася звездна композиция. Денем това е най - обикновен таван, а нощем при специално осветление се превръща в звездно небе, примамващо и омагьосващо. Само че звездите не блещукат, а са студено неподвижни.

Метод с оптични влакнаЗа да се получи ефекта на "блещукащите звезди" се изисква допълнително оборудване и специален монтаж. Използва се светлинен генератор с въртящ се светлинен филтър и оптичен кабел.

Между тавана и опънатия плат е закрепва фурние или фазер върху, които се възпроизвежда избраната част от звездното небе по желание. Можете да изразите точно някое съзвездие или да "разхвърляте" двойка или тройка известни съзвездия по ваш избор. Въртящият се светлинен филтър създава ефекта на "блещукащи звезди". Стандартния светлинен филтър има 4 цвята, но могат да се вкарат и повече.

детската стаяМоже да мине и без фазерна основа, в такъв случай крайщата на оптичния кабел се извеждат направо в прозрачния таван, в който се пробиват миниатюрни отворчета. В зависимост от желаната яркост на звездите се определя количеството нишки в оптичното влакно, насочени в една точка, а устройството на светлинния генератор създава ефекта на трептенето с помощта на различните цветове на звездното небе.

Само че на дневна светлина такъв таван изглежда малко странен. Затова най добре е да се използва тип кадифе, което скрива крайщата на нишките.

детската стаяА за да се получи "звездовалеж", оптичните влакна не се скриват, а напротив, изтеглят се от плата с 10- 15 см. Огледалната лакирана повърхност от тъмно син винил още повече засилва впечатлението от светещите оптични нишки. Това е невероятно зрелище.

Могат да се използват и специални кристали на австрийската фирма Swarovski, закрепени в края на оптичното влакно от видимата страна на плата, които с разнообразието на шлифовката на стъклото оригинално пречупват светлината и придават на звездите обем, подчертавайки приказния вид на тавана. В този случай също се пробива плата, за да се прикрепят кристалчетата към крайщата на оптичното влакно.

Светодиоди
детската стаяПриложението на светодиодите и програмируем блок дава възможност за по - пълно изпозване на идеята за звездно небе. Това е LED технологията, даже специалистите смятат, че само след 10-15 години LED технологиите ще завземат до 50% от световния пазар за светотехника.

С помощта програмируемия блок за управление, съединен със светодиодите с обикновен кабел, може да постигнете не само "блещукащо небе", но и последователно или хаотично излъчване(проблясване) на съзвездията, ефекта на северното сияние, на падащи комети и т.н. в зависимост от въведените в блока програми.

Цени
Обикновено за небе се отделя само част от тавана, например, непосредствено над леглото, затова стойността на самия плат (като правило лъскав, тъмносин) в сметката за "звездно небе" не е голяма 40$ кв.м..Плюс кристалите за разсейване на светлината (15 - 25)$ за парче, оптичния кабел от 75 влакна е 25 $. Вижте вече светогенератора е цифра - (300 600)$. Фазера е най тънък 15$ на кв.м. Панелите DIPline са около 100 $

Има и друг метод с осветлителни панели. Неговото име в буквален превод е "Дип лайн". Всеки панел е от пенополиуретанова матрица, в която са интегрирани два токопроводни слоя. Всеки отрязък от панела може да се използва като пълноценен архитектурен елемент, например, може да се сглоби от тях преградна стена или да се оформи арка. В нашия случай панелите се закрепват с винтове или се залепват за тавана. Те лесно се съединяват, като позволяват да се свържат проводниците ( с напрежение 12В) Това е истинско чудо, където и да поставиш лампичка тя ще свети. Диаметърът на лампичките е 3мм, височината 8мм. Тази лампичка създава такъв ореол от разсейваща светлина като от кристалите. Съзвездията в този случай са създадени от лампичките, а останалите ефекти ("млечен път", "падаща звезда", "северно сияние") от жичките на напречното осветление.

DIPline панелите могат да се оцветят във всякакви цветове, да се облепват със самозалепващи се прозрачни повърхности за да се впишат максимално в интериора.

1 коментар:

Анонимен каза...

Этой статье уже около семи лет, спасибо что перевели :)