понеделник, 19 май 2008 г.

За най малките

ДЕТСКА СТАЯ Малкото бебе прекарва в сън от 15 до 18 часа, този факт показва колко важно за него е удобното място за спане. В най първите месеци на детето му е най - добре в люлка - откритото пространство може да го плаши и безпокои. Всички люлки са малки по размер дължината им е от (60 - 90 см) така че лесно може да им се намери място в родителската спалня. Магазините предлагат 2 вида люлки - едни са на дървени дъги в тях леко се люлее. Другите са плетени напомнящи горната част на детска количка. Те удобно се пренасят от стая в стая и може даже да се вземат на вилата или на път. Мекото платнено покритие в което е облечена люлката лесно се сваля и се пере. По магазините има прекрасни люлки. Пред тях едва ли ще устои сърцето на младите родители, обаче ползването на люлките е кратко. Щом детето започне да седи около 6-тия месец люлката трябва да се смени бързо с креватче иначе детето може да падне.
Към детските креватчета се предявяват много строги изисквания. Конструкцията им трябва да бъде преди всичко устойчива и надеждна. За да неможе детето само да излиза от креватчето го правят дълбоко. Средно разтоянието от горния край на креватчето до неговия дюшека е 50 см. За изготвяне на тази мебел се използват само естествени материали. Като правило това е бук, бор или бреза. Екологически чисти, непредизвикващи алергия трябва да бъдат и мериалите от които се прави дюшечето. Креватчето може да стои върху крачета колелца или дъги.

Креватчета върху крака са най евтини но не са много удобни - защото трудно се преместват. По добре да се избере модел с колелца, снабдени със спирачен механизъм. Те са подвижни, но при необходимост се застопоряват. При повечето съвременни креватчета страничната табла се спуска, а дъното се мести в зависимост от ръста на детето.

Под креватчето често се поставят чехмеджетата за бельо. Освен креватче за детската стая е необходима и масичка за повиване. На вид това е малко скринче чиито горен плот е снабден с бордюри. При някои модели има и подвижна ваничка.

Детските дрешки и предмети трябва да се съхраняват отделно от родителските, защото те трябва да бъдат идеално чисто. Много производители пускат за децата шкафчета, които се отличават от тези за родителите само по размер и декор. Ако средствата позволяват може да се купи цяла гарнитура състояща се от креватче, шкавче и масичка за повиване в един стил.

Няма коментари: