понеделник, 19 май 2008 г.

Площадка за игри

Площадка за игриДетето расте, то вече е навършило 3 години. Пълно е с енергия, скача бяга, неможеш да го укротиш. Всичко му е интересно, навсякъде го чакат увлекателни приключения. А родителите трябва да създадат нова обстановка. Те трябва да се отнесат сериозно към проблема, тъй като избраните мебели ще служат до началната училищна възраст.


От 3 до 6 години, това е чудесното време когато детето искрено се радва на новите открития - стъпка по стъпка опознава света и се учи да живее в него. Всичко което го заобикаля, то възприема по емоционално и по непосредствено от възрастните. Собствената му стая за него е малко царство, пълно с весели приумици.


Много производители, произвеждащи за деца на тази възраст използват ярки образи и елементи на игра насочени към приказния фантастичен свят. Някой фирми за детско обзавеждане привличат за разработка на новите модели психолози и даже самите деца, върху които проверяват практичността на своите идеи. В резултат на това се появяват не обикновени мебели, а цели игрови комплекси със маса забавни приспособления например : легло - кораб с мачта платна и въжета, въжени стълби или мек диван-облак.


Площадка за игриИма също така рафт за книги във формата на крокодил и шкаф за дрехи приличащ на къщичка. За материал се използва дървесина от бреза и бук. Техния естествен цвят служи за основа, която се допълва със свежи цветове: червен, син и жълт.


Не са забравени и практическите съображения. Така например столовете могат да "растат", за тази цел към краката им се завинтват допълнителни кръгчета. Предлагат се обемни шкафове с множество подвижни чехмеджета контейнери, леки мобилни масички. За да има в стаята единен стил се продават и различни аксесоари: килимчета, настолни лампи, абажури, огледала в тон с мебелите. Детето ще бъде във възторг, но не всички родители са готови за такива експерименти.


При цялостното обзавеждане се подбират не само мебелите но и тапетите пердетата. При това са характерни пастелните тонове и празничните колоритни съчетания, на розовия, светло синия и жълтия цвят на които се дават следните названия: ягодов , бонбонен, слънчев.


Най често се използва зеленият цвят, който се смята за най уравновесен. Голямо внимание се отделя и на въпросите за безопасността. Така например първото креватче е максимално близо до пода за да не падне детето в съня си, то има перила, а самото креватче стои направо на пода. Над креватчето като покрив има завеска тя придава усещане за защитеност и в същото време поущрява детето да играе превръщайки мястото за сън във вълшебен замък.


Детската стая юе стане по приказна със предмети които имат забавни "пухкави форми" За да се подчертае тяхната несериозност, създателите малко са изкривили всички пропорции леглото има голяма и мека табла при главата, шкафа не е правоъгълен а като че ли се отразява в криво огледало и "плува" има табуретка цвете, стол пчела и килим по който "пълзят" мравки цветовете са най оптимистични : светло син, виолетов, салатен ярко розов.


Да се играе навсякаде и по всяко време това е девиза на такива детски стаи, играеки детето се учи и расте. Производителите на мебели предлагат даже съня да се превърне в увлекателно занимание.


Често е трудно да се постави детето в леглото понякога това продължава с часове сега този проблем е решен с забележителните креватчета-коли с "истински" колела и фарове лампички. Моделите са най различни. Състезателни спортни с ярко червен или сребрист цвят.


Няма коментари: