вторник, 20 май 2008 г.

Детската стая - един малък свят

Детската стая - един малък свят
Детето прекарва значителна част от живота си в своята стая. За него тя е извор на спомени през целия му живот по-късно. Затова нейното обзавеждане е от изключителна важност, за да расте детето спокойно и да стане пълноценно човешко същество.

Основната задача на родителите е да му създадат един малък свят, в който то да се чувства максимално комфортно, да му се обезпечи уютна атмосфера, спокойствие и защита. Психолозите отдавна са доказали, че стаята пряко влияе на развитието на личността и установяването на характера. На първо място трябва да се определят материалите. Идеалният под е дървен, от естествено дърво или ламинат, който е антистатичен и не отстъпва по естетика на дървото. Тъй като 5-6-годишните играят, скачат и се движат много, почти задължително е поставянето на килим, дали от стена до стена или само в къта за игра зависи от вас. Важното е лесно да се почиства, да е антистатичен. Цветовете могат да се изберат в хармония с цялостния дизайн на стаята.

Детската стая - един малък святСтените могат да бъдат в един тон, украсени с рисунки или налепени с цветни фотоси. Момичетата харесват цветя и пеперуди, Барби или Малката русалка, за момчетата подходящи са костенурките нинджа. Така ако малките нацапат стената, петното може лесно да бъде скрито. При тапетите изборът също е изобилен сред герои от филмчета и комикси. Може да са хартиени или винилови, може да сложите и такива, които се мият. Много важен елемент са завесите. Материалът им зависи от общия дизайн както и от месторазположението им. Може да са леки завеси от органза или шифон, плътни или атлазени или комбинации от материи. Добър вариант са ролетните щори и жалузи. За осветлението може да се ползва класически полилей. Кристал и ажурно стъкло не са подходящи за детската, тъй като имат неблагоприятно влияние върху зрението. Разпределението на светлината трябва да е меко и равномерно. Може да се използват халогенни аплици за периметрално осветление (по периметъра на тавана).

Така се постига мека и приятна светлина. Желателно е светлината да може да се регулира. Уютната атмосфера зависи до голяма степен от избора на цветове. 5-6-годишните харесват ярките цветове - червено, пурпорно, розово. Детето не бива да бъде раздразнено от цветовете. Добър вариант е съчетанието на близки по тон цветове, но не ярки. Подът, стените и таванът трябва да са в по-светли цветове – бяло, светлосинъо. Мебелите, щорите, килимът и играчките може да са по-наситени.

Детската стая - един малък свят

Може да избирате готови мебели или по поръчка. Докато навърши 10 години, в повечето случаи детето възприема света чрез своите сетива и затова изборът на детска стая е изключително важен. Децата получават огромно количество информация от природата и винаги трябва да се предпочитат естествените материали. Деца, свикнали с природата, се учат много добре, възприемат бързо и лесно. Домът не бива да е пренаситен с пластмасови, стъклени и метални високотехнологични причудливи форми. За детската са подходящи екологични материали, натурални тъкани, естествени цветове. Пластмасовите играчки е добре да се допълнят с дървени, глинени. Минимализмът не е подходящ стил за детската. Многообразие от предмети, разнообразни тъкани и цветове формират способност за творчество, допринасят за умственото и физическото развитие. Минимализмът може единствено да спомогне детето да се съсредоточи в зоната за учене. Ако детето рисува на стената, не се панирайте - то изразява несъсгласие или протест. Зад хаоса в стаята обаче може да се крие не само мързел и ленивост – това може да е знак за конфликт с останалия свят и проблеми като инфантилност, невъзможност за приспособяване, неконтактност. Постоянно и продължително разхвърляна стая изисква внимание и повече разговори с детето за изясняване на проблемите.

При оформянето на детската вземете под внимание и дали е за едно или повече деца и какъв пол са те. Според фън шуй леглото трябва да е високо, за да може енергията свободно да се движи между леглото и пода, ъглите трябва да са заоблени, което е и по-безопасно, стаята не бива да е нито прекалено голяма, нито твърде тясна, недопустимо е леглото да е на прозорец или врата. Тавана може да украсите с облаци, птички, звезди. Стените трябва да дишат, затова най-добре е тапетите да са хартиени. Прозорците са достъп към света и затова са задължителни. За мебелите изисквайте на всяка цена сертификат за екологично съответствие. Правилото гласи - минимум мебели максимум пространство. Необходимите неща са шкаф за дрехи, стелаж за играчки и книги, легло, работен кът.

Психолозите съветват визулано стаята да се разделя за почивка и сън и за учене и игра. Детето трябва да има възможност за уединение. Телевизорът е табу за детската, а всички електрически уреди вечер трябва да се изключват от розетката. Аквариумът е нещо красиво, същевремнно овлажнява въздуха, а и детето се учи да носи отговорност, като храни рибите и се грижи за тях. Живите цветя също допълват атмосферата – цитрусовите дръвчета повишават имунитета, подобряват настроението, осигуряват хубав сън. Когато децата са две – постарайте се да разграничите пространството. Всеки да има своя шкаф, книги и лични вещи. Дори и да са близнаци, те имат право да живеят свой живот. Ако леглото е двуетажно, вторият етаж трябва да бъде максимално високо. Най-важното остава да направите детето съпричастно, не да го разхождате с часове по магазините, но все пак да му дадете възможност да изкаже своето мнение и сподели фантазиите си.

Бързият начин на живот в съвременния свят все по-често определя начина на работа и активна почивка на възрастните, както и начина, по който децата растат и се развиват.

Все по-високият стандарт определя и по-голяма взискателност към качеството на продукти и услуги. Това важи и за детското оборудване и мебели, за детските играчки и забавления. Все по-голяма е нуждата да се съвместяват хармонично неочакваните детски фантазии с високите потребности на техните родители. Предлагаме няколко идеи, препоръки, съвети и разяснения за избора и проектирането на детски игрови оборудвания. Детската стая е специфично пространство, чийто иконом се явява детето. То трябва да се чувства комфортно, а родителите трабва да са убедени, че детето там е в пълна безопасност. Нито един предмет не бива да е остър или с “опасни” дръжки. Също така е задължително всички материали да са естествени, тествани за качество и със сертификат.

За деца от 1.5 до 5 години са подходящи меките играчки, цветните басейни, изработени от лесни за почистване материи, които не предизвикват алергични реакции. Играчките са животни или пък транспортни средства. Стая с такива играчки може и да не е голяма, тъй като играчките са преносими и се допълват една с друга. Ако искате разнообразие, може просто да разширите зоната за игра или да включите в игрите повече деца. Може дори да построите влакче в центъра на стаята. Всичко това спомага за развитието на двигателните навици на децата, за възприятието на цветове и форми. Друг вариант е лабиринт, за деца от 3-4 до 10-12 години. По-големите се впечатляват от велосипеди, боксови круши и тунели, барабани, топки, батути, игри, с които се развива сила и ловкост. Необходими са 4-5 кубически метра. Тематиката на детския кът е разнообразна – приказна гора, джунгла, воден свят. Но най-добре е, когато се съгласува с детето, пофантазирайте заедно, направете съвместно проекта за бъдещия интериор.

Автор: Галина МИЛУШЕВА
Брой 08/2007 www.ka6tata.com

Няма коментари: