петък, 30 май 2008 г.

Движението - това е животът

ДЕТСКА СТАЯ Обездвижването в юношеска възраст е все по-голям проблем, който води до редица социално-значими болести, като затлъстяване, стрес, гръбначни изкривявания, високо кръвно налягане. Ето защо, от медицинското лице в училищата се разработва програма на тема "Движението - това е животът". Програмата има за цел младите хора да осъзнаят необходимостта от двигателна активност. В основата и е залегнало създаването на ежедневни двигателни навици.

В течение на една учебна година учениците участват в различни спортни мероприятия в училище и извън него. Чрез създаване на целева група може да се изготви активен двигателен режим, съобразен с възрастта, нуждите, сезонността.
За по добри резултати се предвижда и партньорство с родителите, с цел да се спазва индивидуалния план за всеки ученик.

ДЕТСКА СТАЯТеоретичната подготовка включва анкети, лекции от специалисти от РИОКОЗ, изработване на колажи, рисунки, литературни произведения от самите участници. По този начин се създават нагласи за осъзнаване нуждите от двигателни навици. Двигателният режим трябва да доставя удоволствие чрез спортни състезания, в част от които ще участват и родители, екскурзии, туризъм, самостоятелни физкултурни занимания, танци.

Чрез програмата младите хора се учат на постоянство и упоритост, придобиват умения, водещи до повишаване качеството на живот.
Източник: udoma.com

Забавни игри на открито и закрито

Забавни игри Игрите в многообразните си форми са важно средство за възпитанието на младите хора. Те не само забаляват, но развиват морално-етични и определени физически качества. Много игри имат и образователен характер, изисквайки определени знания и досетливост от участниците.


Зрелищни игри


Това са игри, които имат зрелищен характер. В по-голямата си част те не изискват сложни материали, нито обширна площ. Могат с еднакъв успех да се проведат на танцова забава, при домашна обстановка или на открито, по време на екскурзия. Със своята достъпност и увлекателност тези игри намират много привърженици и създават положителни емоции и весел смях. Спомагат за развитието на ценни навици като: ловкост, подвижност, ориентировка, съобразителност и т.н.


Масови игри


Това са игри, които също имат зрелищен характер, но в тях участват по-голям брой играчи. Характерно за тях е движението и бързо менящата се обстановка. Те спомагат за по-бързото опознаване на участниците. Игрите и заниманията от този род са не само развлекателни, но и полезни с факта, че развиват съобразителност, настойчивост, ловкост и т.н.

Викторини

Един от най-интересните начини за организиране на свободното време са литературните игри и викторини.
Много от тях изискват всестранни познания в областта на науката, литературата, изкуството, историята и географията и изискват от участниците умение да излагат мислите си, да подбират думи, да образуват изречения.

Кътове и томболи

Тези игри се провеждат в паузите, когато музиката не свири и допринасят за интересното прекарване на гостите.

В тях участват дори най-стеснителните зрители. Организират в специално уредени кътове и около тях се събират големи групи, които опитват късмета, ловкостта, остроумието и съобразителността си.

Тук сме подбрали игри, проверени на практика, провеждани по различни поводи и в разнообразен възрастов състав на участниците. При избора на всяка конкретна игра, организаторът трябва да изхожда от интересите на групата, времето и мястото на провеждане на мероприятието.

Разумното използване на поместените в нашия сайт игри ще направи свободното Ви време по-интересно, полезно и осмислено. От Вас се изискват само постоянство и любов към колективните игри в многообразните им форми.
Източник: udoma.com

Ползата от прегръдката

Помня историята, която ми разказа веднъж една възрастна жена. Когато била малка, нейната майка, както и много други майки, била вечно заета у дома: да изпере, да изглади, да закърпи, да почисти, да сготви... Момиченцето, току що проходило, все му се искало да се гушне в майка си и често отивало при нея, протягайки ръчички за прегръдка. "Не ми пречи, нямам време" - нервно казвала майка й и я отпращала да си играе самичка. И момиченцето все стояло с напразно вдигнати ръчички. Дали майката наистина не можела да отдели свободна минутка или й се струвало, че точно по този начин трябва да възпитава детето си, но упорито не искала да прегърне момиченцето. Цяла година мъничето протягало ръчички към майка си, но прегръщало само въздуха, докато момиченцето не разбрало, че това е напразно. Усещането за празнота толкова силно се запечатало в съзнанието на детето, че вече като млада жена, в страха си отново да не усети празното пространство в ръцете си, физически не можела да вдигне ръце, за да прегърне любимия човек. Успяла да се освободи от този страх, едва с помощта на психотерапевт.

Учудва ли ви тази история? Не мислите ли, че това се случва с всяко дете, или поне с много от децата? Така е. На твърде много деца се налага да прегръщат само въздуха. И не само на тези, които са без родители, но и на тези, чиито родители не разбират колко важно е за детето да почувства топлината на майчините и бащините ръце. А детето се нуждае от толкова малко - то иска да се убеди, че мама е тук, че никъде не е изчезнала и че обича своето детенце както преди. Не сте ли виждали как дечицата, играещи на детската площадка, ровещи с лопатка пясъка, току дотичват до майките си, докосват ги до ръката или бързо ги прегръщат и отново тичат да играят.


Момченцата
Някои възрастни смятат, че могат да носят на ръце колкото си искат малките момиченца, да ги прегръщат и целуват, но момченцата следва да се възпитават строго и към тях да се отнасят като към големи, като към мъже. Иначе момченцето може да се превърне в мамино синче. По статистически данни бебетата момиченца на възраст до една година получават 5(!) пъти повече ласки, отколкото бебетата момченца. В резултат на тази несправедливост проблемите на момченцата до 3-годишна възраст са значително повече, отколкото на момиченцата. Освен това в психиатричните болници момчетата са 5-6 пъти повече от момичетата.

Момченцата се нуждаят не по-малко от момиченцата от физически контакт с възрастните. За тях е също толкова необходимо да ги носят на ръце, да ги люлеят, да ги галят и целуват, тоест да проявяват любовта си към тях. Тези прояви на любов към момченцата играят решаваща роля в развитието им от раждането до 7-8 годишната им възраст. Именно онези момченца, възпитавани строго, които не са били прегръщани и галени в ранното си детство, като пораснат ще търсят удовлетворение на своята потребност от любов от страна на възрастните.

В подтвърждение на това ще ви разкажа за моята приятелка, която се омъжи повторно. Първият й съпруг много малко се занимаваше със сина си, докато той беше малък и до 3-годишна възраст практически изобщо не беше го вземал на ръце. Когато в дома им се появи новият татко, момченцето, което беше вече на 6 години, се покатери на коленете му и помоли да го поноси на ръце. Представете си картината - мъж носи на ръце от стая в стая порасналото вече момченце, почти ученик. И това се повтаряше всеки ден в продължение на 3 месеца, тоест докато детето не получи онзи резерв от истинска бащина ласка, от който е било лишено в ранното си детство.


Подрастващите
Когато момчето порасне, неговата потребност от физическа ласка - прегръдки и целувки, намалява, но самата потребност от физически контакт не става по-малка. Само че сега вместо бебешкото "у-тю-тю-тю", детето се нуждае от докосване от друг тип - например шеговито тупване по рамото, по гърба, борба, боксиране, мечешки прегръдки. За подрастващото момче те са също толкова безценни, каквито са за малкото момченце погалването и целувките.
Момиченцата

Момчетата и момичетата реагират по различен начин на проявите на родителската любов. Докато момчетата се нуждаят най-вече от физически контакт с възрастните в младенческата си възраст, то момичетата, които като правило тогава го получават, изключителната им потребност от всякакви нежности расте заедно с тях и достига своя максимум на възраст около 11 години. В тази критическа възраст момичетата просто отчаянно се нуждаят от ласкави, подкрепящи ги погледи, особено внимание и от физически контакт, особено от страна на бащите. Но именно в тази възраст повечето бащи се чувстват сковани и им е неловко да проявяват своите чувства към порасналата им дъщеря.

Защо именно този период е толкова важен за момичето? Защото след него започва прословутата преходна възраст, за която момичето трябва да бъде подготвено. В тази подготовка най-важни са два момента.
Първият е изграждане на положително отношение към самата себе си, към своите вътрешни и външни качества. Ако родителите са отделяли на момиченцето необходимото й внимание и момичето се чувства уверено, то преходната възраст (обикновено 13-15 год.) ще премине значително по-спокойно, само с променливи настроения.
Вторият момент е осъзнаването на своята принадлежност към женския пол. Възрастните трябва много внимателно да се отнесат към въпроса за възпитанието на женственост в момичето. И това засяга не само въпросите, свързани с облеклото и грижата за себе си. Въпреки че телевизионните реклами се опитват да ни убедят, че външната красота и привлекателност е най-главното, всички знаем, че да си жена означава преди всичко да си нежна, ласкава, грижовна, да умееш да прощаваш, да умееш да пожертваш своите интереси заради децата и съпруга си. Толкова е важно момичето да се ориентира правилно не към външния блясък, а към вътрешната душевна красота.

Какво друго освен прегръдки?

На пръв поглед е съвсем естествено родителите да показват своите чувства към децата си не само с думи и постъпки, но и с докосване. Но кой знае защо много родители докосват децата си само тогава, когато трябва да помогнат на детето да се облече или съблече, да се измие или изкъпе, да се избърше, да се среши. Възрастните рядко използват възможностите още веднъж да се докоснат до детето, особено ако то е вече по-голямо от 5 години. Представите на повечето от възрастните стигат до прегръдка и целувка.
Но нали можем да покажем своето добро разположение към детето и без думи? Как?

Ами например така:


- като се докоснем заговорнически до ръката или рамото му
- като шеговито да разрошим косите му
- като го прегърнем през раменете
- като го погалим нежно по бузата или по косата
- като сложим ръка на рамото му
- като го потупаме ласкаво по гърба или рамото

Вие сами можете да продължите по-нататък. Колко нежни чувства могат да предадат тези жестове! Колко много любов и уважение към детето има в тях!

За какво не бива да забравяме?

Чувството за мярка - Спомнете си момента от приказката за Карлсон и Дребосъчето. Посрещайки своя приятел, Карлсон толкова се радва, че започва нежно да потупва по бузата Дребосъчето. Постепенно неговите ласкави потупвания стават все по-силни, докато не заприличат на плесници. Така че не се престаравайте с ласките и целувките, за да не се превърне отношението ви към детето в задушаваща любов.

Възрастта на детето - Това, което е съвсем естествено за малките, може да е противоестествено за пораснолото дете. Едва ли е уместно майката да къпе 15-годишния си син, ако той е здрав и може да направи това сам. Без да мислят за последствията, някои бащи, смятайки 12-14 годишната си дъщеря още за малка, лягат да спят с нея в едно легло. За впечатлителните юноши и девойки подобни случки могат да изиграят в живота им твърде негативна роля.

Подрастващите деца все по-малко се нуждаят от прегръдки и целувки, но има моменти, когато те са особено необходими на децата. И това е в следните ситуации:


ако детето е получило физическа травма
когато то изпитва силно вълнение
ако преживява емоционален стрес
когато е много уморено
ако е болно или се чувства зле
след печални събития
когато детето е изплашено от нещо
преди сън
Източник: udoma.com

вторник, 20 май 2008 г.

Детската стая - един малък свят

Детската стая - един малък свят
Детето прекарва значителна част от живота си в своята стая. За него тя е извор на спомени през целия му живот по-късно. Затова нейното обзавеждане е от изключителна важност, за да расте детето спокойно и да стане пълноценно човешко същество.

Основната задача на родителите е да му създадат един малък свят, в който то да се чувства максимално комфортно, да му се обезпечи уютна атмосфера, спокойствие и защита. Психолозите отдавна са доказали, че стаята пряко влияе на развитието на личността и установяването на характера. На първо място трябва да се определят материалите. Идеалният под е дървен, от естествено дърво или ламинат, който е антистатичен и не отстъпва по естетика на дървото. Тъй като 5-6-годишните играят, скачат и се движат много, почти задължително е поставянето на килим, дали от стена до стена или само в къта за игра зависи от вас. Важното е лесно да се почиства, да е антистатичен. Цветовете могат да се изберат в хармония с цялостния дизайн на стаята.

Детската стая - един малък святСтените могат да бъдат в един тон, украсени с рисунки или налепени с цветни фотоси. Момичетата харесват цветя и пеперуди, Барби или Малката русалка, за момчетата подходящи са костенурките нинджа. Така ако малките нацапат стената, петното може лесно да бъде скрито. При тапетите изборът също е изобилен сред герои от филмчета и комикси. Може да са хартиени или винилови, може да сложите и такива, които се мият. Много важен елемент са завесите. Материалът им зависи от общия дизайн както и от месторазположението им. Може да са леки завеси от органза или шифон, плътни или атлазени или комбинации от материи. Добър вариант са ролетните щори и жалузи. За осветлението може да се ползва класически полилей. Кристал и ажурно стъкло не са подходящи за детската, тъй като имат неблагоприятно влияние върху зрението. Разпределението на светлината трябва да е меко и равномерно. Може да се използват халогенни аплици за периметрално осветление (по периметъра на тавана).

Така се постига мека и приятна светлина. Желателно е светлината да може да се регулира. Уютната атмосфера зависи до голяма степен от избора на цветове. 5-6-годишните харесват ярките цветове - червено, пурпорно, розово. Детето не бива да бъде раздразнено от цветовете. Добър вариант е съчетанието на близки по тон цветове, но не ярки. Подът, стените и таванът трябва да са в по-светли цветове – бяло, светлосинъо. Мебелите, щорите, килимът и играчките може да са по-наситени.

Детската стая - един малък свят

Може да избирате готови мебели или по поръчка. Докато навърши 10 години, в повечето случаи детето възприема света чрез своите сетива и затова изборът на детска стая е изключително важен. Децата получават огромно количество информация от природата и винаги трябва да се предпочитат естествените материали. Деца, свикнали с природата, се учат много добре, възприемат бързо и лесно. Домът не бива да е пренаситен с пластмасови, стъклени и метални високотехнологични причудливи форми. За детската са подходящи екологични материали, натурални тъкани, естествени цветове. Пластмасовите играчки е добре да се допълнят с дървени, глинени. Минимализмът не е подходящ стил за детската. Многообразие от предмети, разнообразни тъкани и цветове формират способност за творчество, допринасят за умственото и физическото развитие. Минимализмът може единствено да спомогне детето да се съсредоточи в зоната за учене. Ако детето рисува на стената, не се панирайте - то изразява несъсгласие или протест. Зад хаоса в стаята обаче може да се крие не само мързел и ленивост – това може да е знак за конфликт с останалия свят и проблеми като инфантилност, невъзможност за приспособяване, неконтактност. Постоянно и продължително разхвърляна стая изисква внимание и повече разговори с детето за изясняване на проблемите.

При оформянето на детската вземете под внимание и дали е за едно или повече деца и какъв пол са те. Според фън шуй леглото трябва да е високо, за да може енергията свободно да се движи между леглото и пода, ъглите трябва да са заоблени, което е и по-безопасно, стаята не бива да е нито прекалено голяма, нито твърде тясна, недопустимо е леглото да е на прозорец или врата. Тавана може да украсите с облаци, птички, звезди. Стените трябва да дишат, затова най-добре е тапетите да са хартиени. Прозорците са достъп към света и затова са задължителни. За мебелите изисквайте на всяка цена сертификат за екологично съответствие. Правилото гласи - минимум мебели максимум пространство. Необходимите неща са шкаф за дрехи, стелаж за играчки и книги, легло, работен кът.

Психолозите съветват визулано стаята да се разделя за почивка и сън и за учене и игра. Детето трябва да има възможност за уединение. Телевизорът е табу за детската, а всички електрически уреди вечер трябва да се изключват от розетката. Аквариумът е нещо красиво, същевремнно овлажнява въздуха, а и детето се учи да носи отговорност, като храни рибите и се грижи за тях. Живите цветя също допълват атмосферата – цитрусовите дръвчета повишават имунитета, подобряват настроението, осигуряват хубав сън. Когато децата са две – постарайте се да разграничите пространството. Всеки да има своя шкаф, книги и лични вещи. Дори и да са близнаци, те имат право да живеят свой живот. Ако леглото е двуетажно, вторият етаж трябва да бъде максимално високо. Най-важното остава да направите детето съпричастно, не да го разхождате с часове по магазините, но все пак да му дадете възможност да изкаже своето мнение и сподели фантазиите си.

Бързият начин на живот в съвременния свят все по-често определя начина на работа и активна почивка на възрастните, както и начина, по който децата растат и се развиват.

Все по-високият стандарт определя и по-голяма взискателност към качеството на продукти и услуги. Това важи и за детското оборудване и мебели, за детските играчки и забавления. Все по-голяма е нуждата да се съвместяват хармонично неочакваните детски фантазии с високите потребности на техните родители. Предлагаме няколко идеи, препоръки, съвети и разяснения за избора и проектирането на детски игрови оборудвания. Детската стая е специфично пространство, чийто иконом се явява детето. То трябва да се чувства комфортно, а родителите трабва да са убедени, че детето там е в пълна безопасност. Нито един предмет не бива да е остър или с “опасни” дръжки. Също така е задължително всички материали да са естествени, тествани за качество и със сертификат.

За деца от 1.5 до 5 години са подходящи меките играчки, цветните басейни, изработени от лесни за почистване материи, които не предизвикват алергични реакции. Играчките са животни или пък транспортни средства. Стая с такива играчки може и да не е голяма, тъй като играчките са преносими и се допълват една с друга. Ако искате разнообразие, може просто да разширите зоната за игра или да включите в игрите повече деца. Може дори да построите влакче в центъра на стаята. Всичко това спомага за развитието на двигателните навици на децата, за възприятието на цветове и форми. Друг вариант е лабиринт, за деца от 3-4 до 10-12 години. По-големите се впечатляват от велосипеди, боксови круши и тунели, барабани, топки, батути, игри, с които се развива сила и ловкост. Необходими са 4-5 кубически метра. Тематиката на детския кът е разнообразна – приказна гора, джунгла, воден свят. Но най-добре е, когато се съгласува с детето, пофантазирайте заедно, направете съвместно проекта за бъдещия интериор.

Автор: Галина МИЛУШЕВА
Брой 08/2007 www.ka6tata.com

понеделник, 19 май 2008 г.

10 Правила при обзавеждане на детската стая

обзавеждане на детска стая При оформянето на интериора на детската стая се налага на взимаме решение за друг човек, пак макар и малък. Така че е почти невъзможно да избегнете грешките. Но за да избегнете най-явните, прочетете някой препоръки и грешки които правят възрастните.

1. Безопасност. Никакви остри и стърчащи детайли, в които детето може да се удари или набоде. Мебелите трябва да бъдат екологични, най добре дървени.

2. Спокойни тонове. В къщи детето почива от активния живот в детската градина или училище, затова стаята му трябва да има такава атмосфера, че тя да го успокой и да овладее неговата нестихваща енергия. Психолозите съветват да се използват топли и светли цветове в нюанси на жълтото, розовото и бледо синьо. Ярките, червени и виолетови отенъци най добре да се избягват.

3 . Достъпност. Ако искате вашето дете да беде самостоятелно. Тогава се постарайте така да поставите предметите в неговата стая, че то да има достъп до всичко.

4. Детските рисунки закачете във вашата спалня. Детските рисунки по стените в детската стая радват много родителите, но не и децата. Те имат нужда да се учат от нещо и да виждат нещо ново. И въбще ограничаването на изображенията, които виждат децата всеки ден не спомагат за тяхното развитие.

5. Купуване на голямо количество вещи и играчки. Когато изобилието достигне критичната си точка, то се трeвръща в хаос. Живеейки в атмосфера на хаос, детето може да се чувства зле и даже да развие невроза.

6. Ревностно пазене на вещите. След като сте се постарали да обзаведете детската стая и да създадете поdходяща атмосфера, пригответе се да понесете факта, че видът на мебелите скоро няма да е същият. Децата обичат да игrаят и техните реакции са спонтанни. Те трябва да се чувстват, като в своя стая, а не като в музей и да се боят за всяка вещ.

7. Не поставяйте странни предмети в детската стая. Често заради икономия на място възрастните оставят на склад в детската стая - дъски за гладене, шевни машини и даже хладилници. По този начин детската стая става като склад. На нито едно дете това не би му харесало.

8. Не отделяйте за детето най-малката стая. Ако условията на живот ви го позволяват, най добре пратете детето в по-голяма стая. Това ще ви избави от много проблеми в бъдеще. Защото детската стая за детето е място за игра, за учене, за почивка, за гости и т.н.

9. Опит в стаята да детето да сбъднат всичките свой несбъднати мечти. Какъвто и да е вашия детски опит недейте да го натрапвате на детето. Всяко дете има свои собствени желания. И вие трябва да се съобразявате с тях.

10. Сляпо следване на статии и книги. Детето не е експериментален проект върху, които може да използвате готови формули и шаблони. То е личност с индивидуални черти и емоции. И затова за да създадете идеяния детски интериор е полезно да изучавате своето дете.

Звездно небе детската стая

детската стая Какво представлявя звездният свят - това е един от първите въпроси, които стои пред човечеството още в зората на цивилизацията. Звездното небе олицетворява вечността на миросъздаването и хармонията в космоса и затова винаги ще противостои на суетата на земния живот.
Не случайно се е родила и красивата традиция да се дават на звездите имената на известни хора, като доказателство, че само необятното небе може да съхрани вечния спомен. Но с развитие на цивилизацията и ускорения ход на живота ние, за съжаление, все повече и повече се отдалечаваме от природата, въпреки че понякога ни се иска да се "потопим" в дълбините на нощното небе.

На тези романтици ще посочим няколко начина "да запалят" звездите над себе си.

детската стаяТози "рисуван" метод е най - простият, икономичен вариант. Неговата същност е следната - върху обтегнато тъмно платно с луминисцентна безцветна боя се нанася звездна композиция. Денем това е най - обикновен таван, а нощем при специално осветление се превръща в звездно небе, примамващо и омагьосващо. Само че звездите не блещукат, а са студено неподвижни.

Метод с оптични влакнаЗа да се получи ефекта на "блещукащите звезди" се изисква допълнително оборудване и специален монтаж. Използва се светлинен генератор с въртящ се светлинен филтър и оптичен кабел.

Между тавана и опънатия плат е закрепва фурние или фазер върху, които се възпроизвежда избраната част от звездното небе по желание. Можете да изразите точно някое съзвездие или да "разхвърляте" двойка или тройка известни съзвездия по ваш избор. Въртящият се светлинен филтър създава ефекта на "блещукащи звезди". Стандартния светлинен филтър има 4 цвята, но могат да се вкарат и повече.

детската стаяМоже да мине и без фазерна основа, в такъв случай крайщата на оптичния кабел се извеждат направо в прозрачния таван, в който се пробиват миниатюрни отворчета. В зависимост от желаната яркост на звездите се определя количеството нишки в оптичното влакно, насочени в една точка, а устройството на светлинния генератор създава ефекта на трептенето с помощта на различните цветове на звездното небе.

Само че на дневна светлина такъв таван изглежда малко странен. Затова най добре е да се използва тип кадифе, което скрива крайщата на нишките.

детската стаяА за да се получи "звездовалеж", оптичните влакна не се скриват, а напротив, изтеглят се от плата с 10- 15 см. Огледалната лакирана повърхност от тъмно син винил още повече засилва впечатлението от светещите оптични нишки. Това е невероятно зрелище.

Могат да се използват и специални кристали на австрийската фирма Swarovski, закрепени в края на оптичното влакно от видимата страна на плата, които с разнообразието на шлифовката на стъклото оригинално пречупват светлината и придават на звездите обем, подчертавайки приказния вид на тавана. В този случай също се пробива плата, за да се прикрепят кристалчетата към крайщата на оптичното влакно.

Светодиоди
детската стаяПриложението на светодиодите и програмируем блок дава възможност за по - пълно изпозване на идеята за звездно небе. Това е LED технологията, даже специалистите смятат, че само след 10-15 години LED технологиите ще завземат до 50% от световния пазар за светотехника.

С помощта програмируемия блок за управление, съединен със светодиодите с обикновен кабел, може да постигнете не само "блещукащо небе", но и последователно или хаотично излъчване(проблясване) на съзвездията, ефекта на северното сияние, на падащи комети и т.н. в зависимост от въведените в блока програми.

Цени
Обикновено за небе се отделя само част от тавана, например, непосредствено над леглото, затова стойността на самия плат (като правило лъскав, тъмносин) в сметката за "звездно небе" не е голяма 40$ кв.м..Плюс кристалите за разсейване на светлината (15 - 25)$ за парче, оптичния кабел от 75 влакна е 25 $. Вижте вече светогенератора е цифра - (300 600)$. Фазера е най тънък 15$ на кв.м. Панелите DIPline са около 100 $

Има и друг метод с осветлителни панели. Неговото име в буквален превод е "Дип лайн". Всеки панел е от пенополиуретанова матрица, в която са интегрирани два токопроводни слоя. Всеки отрязък от панела може да се използва като пълноценен архитектурен елемент, например, може да се сглоби от тях преградна стена или да се оформи арка. В нашия случай панелите се закрепват с винтове или се залепват за тавана. Те лесно се съединяват, като позволяват да се свържат проводниците ( с напрежение 12В) Това е истинско чудо, където и да поставиш лампичка тя ще свети. Диаметърът на лампичките е 3мм, височината 8мм. Тази лампичка създава такъв ореол от разсейваща светлина като от кристалите. Съзвездията в този случай са създадени от лампичките, а останалите ефекти ("млечен път", "падаща звезда", "северно сияние") от жичките на напречното осветление.

DIPline панелите могат да се оцветят във всякакви цветове, да се облепват със самозалепващи се прозрачни повърхности за да се впишат максимално в интериора.

Площадка за игри

Площадка за игриДетето расте, то вече е навършило 3 години. Пълно е с енергия, скача бяга, неможеш да го укротиш. Всичко му е интересно, навсякъде го чакат увлекателни приключения. А родителите трябва да създадат нова обстановка. Те трябва да се отнесат сериозно към проблема, тъй като избраните мебели ще служат до началната училищна възраст.


От 3 до 6 години, това е чудесното време когато детето искрено се радва на новите открития - стъпка по стъпка опознава света и се учи да живее в него. Всичко което го заобикаля, то възприема по емоционално и по непосредствено от възрастните. Собствената му стая за него е малко царство, пълно с весели приумици.


Много производители, произвеждащи за деца на тази възраст използват ярки образи и елементи на игра насочени към приказния фантастичен свят. Някой фирми за детско обзавеждане привличат за разработка на новите модели психолози и даже самите деца, върху които проверяват практичността на своите идеи. В резултат на това се появяват не обикновени мебели, а цели игрови комплекси със маса забавни приспособления например : легло - кораб с мачта платна и въжета, въжени стълби или мек диван-облак.


Площадка за игриИма също така рафт за книги във формата на крокодил и шкаф за дрехи приличащ на къщичка. За материал се използва дървесина от бреза и бук. Техния естествен цвят служи за основа, която се допълва със свежи цветове: червен, син и жълт.


Не са забравени и практическите съображения. Така например столовете могат да "растат", за тази цел към краката им се завинтват допълнителни кръгчета. Предлагат се обемни шкафове с множество подвижни чехмеджета контейнери, леки мобилни масички. За да има в стаята единен стил се продават и различни аксесоари: килимчета, настолни лампи, абажури, огледала в тон с мебелите. Детето ще бъде във възторг, но не всички родители са готови за такива експерименти.


При цялостното обзавеждане се подбират не само мебелите но и тапетите пердетата. При това са характерни пастелните тонове и празничните колоритни съчетания, на розовия, светло синия и жълтия цвят на които се дават следните названия: ягодов , бонбонен, слънчев.


Най често се използва зеленият цвят, който се смята за най уравновесен. Голямо внимание се отделя и на въпросите за безопасността. Така например първото креватче е максимално близо до пода за да не падне детето в съня си, то има перила, а самото креватче стои направо на пода. Над креватчето като покрив има завеска тя придава усещане за защитеност и в същото време поущрява детето да играе превръщайки мястото за сън във вълшебен замък.


Детската стая юе стане по приказна със предмети които имат забавни "пухкави форми" За да се подчертае тяхната несериозност, създателите малко са изкривили всички пропорции леглото има голяма и мека табла при главата, шкафа не е правоъгълен а като че ли се отразява в криво огледало и "плува" има табуретка цвете, стол пчела и килим по който "пълзят" мравки цветовете са най оптимистични : светло син, виолетов, салатен ярко розов.


Да се играе навсякаде и по всяко време това е девиза на такива детски стаи, играеки детето се учи и расте. Производителите на мебели предлагат даже съня да се превърне в увлекателно занимание.


Често е трудно да се постави детето в леглото понякога това продължава с часове сега този проблем е решен с забележителните креватчета-коли с "истински" колела и фарове лампички. Моделите са най различни. Състезателни спортни с ярко червен или сребрист цвят.


За най малките

ДЕТСКА СТАЯ Малкото бебе прекарва в сън от 15 до 18 часа, този факт показва колко важно за него е удобното място за спане. В най първите месеци на детето му е най - добре в люлка - откритото пространство може да го плаши и безпокои. Всички люлки са малки по размер дължината им е от (60 - 90 см) така че лесно може да им се намери място в родителската спалня. Магазините предлагат 2 вида люлки - едни са на дървени дъги в тях леко се люлее. Другите са плетени напомнящи горната част на детска количка. Те удобно се пренасят от стая в стая и може даже да се вземат на вилата или на път. Мекото платнено покритие в което е облечена люлката лесно се сваля и се пере. По магазините има прекрасни люлки. Пред тях едва ли ще устои сърцето на младите родители, обаче ползването на люлките е кратко. Щом детето започне да седи около 6-тия месец люлката трябва да се смени бързо с креватче иначе детето може да падне.
Към детските креватчета се предявяват много строги изисквания. Конструкцията им трябва да бъде преди всичко устойчива и надеждна. За да неможе детето само да излиза от креватчето го правят дълбоко. Средно разтоянието от горния край на креватчето до неговия дюшека е 50 см. За изготвяне на тази мебел се използват само естествени материали. Като правило това е бук, бор или бреза. Екологически чисти, непредизвикващи алергия трябва да бъдат и мериалите от които се прави дюшечето. Креватчето може да стои върху крачета колелца или дъги.

Креватчета върху крака са най евтини но не са много удобни - защото трудно се преместват. По добре да се избере модел с колелца, снабдени със спирачен механизъм. Те са подвижни, но при необходимост се застопоряват. При повечето съвременни креватчета страничната табла се спуска, а дъното се мести в зависимост от ръста на детето.

Под креватчето често се поставят чехмеджетата за бельо. Освен креватче за детската стая е необходима и масичка за повиване. На вид това е малко скринче чиито горен плот е снабден с бордюри. При някои модели има и подвижна ваничка.

Детските дрешки и предмети трябва да се съхраняват отделно от родителските, защото те трябва да бъдат идеално чисто. Много производители пускат за децата шкафчета, които се отличават от тези за родителите само по размер и декор. Ако средствата позволяват може да се купи цяла гарнитура състояща се от креватче, шкавче и масичка за повиване в един стил.

За децата

detska staq Всичко най добро е предназначено за децата. Грижовните родители се стремят да обградят децата си с топлина и уют, да им създадът красив, добър и безопасен свят. В това начинание им помагат производителите на мебели, предлагайки огромен избор от модели за всякакъв вкус.
Как трябва да изглежда детската за да се харесва и на възрастните и на децата ? На какви мебели да се спрем ? Какъв цвят материал и стил да се предпочете ? По какъв начин да се разположат избраните модели ? Колко пари ще трябва за тях ? Tези и много други непомалко важни въпроси рано или късно стоят пред всички родители. При това се налага да им се отговаря не веднъж, детето расте, а заедно с него неизбежно се изменя и интериора на неговата стая.

Идея за легло за гости.

легло за гости детска Ако детето ви понякога има гости, които пренощуват в неговата стая, налага се да разполагате с допълнителни спални места. Заради тях може да се наложи да съкратите броя на шкафовете и някои по-големи предмети до минимум. В замяна на това може да се обзаведете с едно или две кресла - легла. Креслата правят интериора по-уютен.

Удобни за нощувка на гости са плъзгащите легла, които практически са матраци на колелца, разположени под обикновените легла вместо чекмеджета. Много популярни са вече компактните за съхранение надувни матраци и дивани, достатъчно здрави и удобни.И ако не сте забравили за талантите и увлеченията на своите деца, ще се наложи да предвидите място и за пияното, китарата, боксова круша, сноуборд и т.н. А най-добре вземете децата със себе си в магазина.Нека изберът сами!

Шкафове, полици, стелажи - за детска стая

Шкафове, полици, стелажи - за детска стая Смята се, че всички лични вещи, които детето ползва трябва да му бъдат под ръка, свободно достъпни. Така то става по самостоятелно и творчески активно. Освен това, родителите биха желали детските вещи да се съхраняват рационално, естетично и систематизирано. За целта детето трябва да разполага с шкафче, стелаж, полица или чекмеджета.
Комплектоването им зависи от площта която остава след разполагането на работното и спалното места.Ако пространството е малко, подходящи са полиците. Те се разполагат по-близо до работната зона.


Стелажите могат да бъдат не само полезни и красиви, но могат да служат и като преграда между леглата или масите. Полиците се поставят на пода, висят или се разполагат над работната повърхност на масата.


Съществуват модулни системи, във вид на стена, където шкафовете и полиците, с различно функционално предназначение са обединени. Този практичен вариант обаче, може в течение на годините да омръзне на детето, затова от модулната система могат да се изберат само определени предмети, като ъглови шкафчета, стелажи и т.н.


Трябва да се има предвид, обаче, че те трябва да се съчетаят с останалите елементи от интериора. Разбира се, когато готовите не се вписват в помещението, може да се прибегне до индивидуалното проектиране по поръчка.


Рационален вариант тук може да бъде мебелна композиция на основата на корпусна или вградена мебел.

Детски офис

Детски офис През всичките години на учение писмената маса е главното "действащо" лице в детската стая. Освен като място за учене, тя побира и много неща - полезни и не съвсем. Освен писмената маса, с едно или две чекмеджета, добра работа би свършило и позабравеното бюро.

Постоянно излизащия от употреба чин с наклонен плот, към краката, на който е закрепена седалка, представлява удобна, симпатична евтина и полезна от ортопедична гледна точка вещ.Важен въпрос за родителите е дали да изберът маса и стол по настоящият ръст на детето или да купят големи, за да са използваеми когато порасне.

Да се купуват нови маса и стол, за израстващото дете има смисъл само ако в семейството има по-малки деца. В противен случай регулиращите се мебели са оптимално решение на проблема.
Те ще "растат" заедно със своите собственици.

Леглото в детска стая

Леглото в детска стая Пълноценно може да се спи само на легло с удобен матрак.Поради това, сгъваеми дивани, кушетки и т.н са пригодни само като резервни спални места за гости. Всеки психолог, ортопед или невролог би казал: Ако имате възможност, купете отделно легло с ортопедичен матрак осигуряващ здрав сън и правилна осанка. Мобилните легла, с различна височина, снабдени с колелца, могат да се хлъзгат едно под друго за икономия на място, а могат и да стоят отделно.

Най-традиционния варянт при две деца - легло на два етажа, разположени едно над друго, до скоро се считаше за спасение в малогабаритните апартаменти. Сега тази идея безусловно се осъжда от прихолозите. Смята се, че при този варянт не се осигурява необходимото уединение на всяко от децата. Страхът на несигурността на конструкцията, прави съня им непълноценен. Много деца не обичат да спят на високо. Ако все пак се налага леглата да са на различна височина, те да са поставени под ъгъл едно спрямо друго. Не е задължително да са под прав ъгъл. Тогава в образувания между леглата ъгъл може да се вмести триъгълна писмена маса.

Легло - мансарда за Детска Стая

Легло - мансарда за Детска Стая Популярен, лесен и евтин е варянтът с легло - "мансарда", наричан още "мезонетен". Конструкцията позволява под спалното място да се разположи писмена маса и даже нисък стелаж или шкафче. В малка стая могат да се сместят две такива конструкции. Например: Шкаф с легло над него и маса отстрани.Конструкцията с подиум, на който се разполагат, масата, столът и стелажът и под който през деня се крие леглото на колелца е малко по-скъпа. Тази конструкция, както и варианта с "мансардата" са възможни само при високи тавани. Подиумът може или да се направи по-поръчка, заедно с мебелите, или да се построи на етап ремонт.Все още не са много популярни монорелсовите мебели, въпреки че вече има интерес към тях. На стената на стаята или на панел се монтират на нужната височина хоризонтални направляващи релси. Всички мебели се закрепват откъм едната страна, а от другата, имат крака на колелца. Всички предмети могат да се движат по дължината на една плоскост.Проблемът е в това, че върху полицата, закрепена на релси, не трябва да се поставя тежко.

Комбинации в детската стая

Комбинации в детската стая Най-лесният вариант е да се купи комплект мебели. За първокласникът е достатъчен базовият комплект: Легло, ергономичен стол, ергономична маса и универсален стелаж.Комплектът може да се допълни с различни мебели, като за основа се вземе някой декоративен елемент, например цвят или фурнир, хармониращи с останалите предмети от колекцията.

Работното място традиционно се разполага по-близо до прозореца, а спалното по-далече от него. Съществуващите модули обезпечават достатъчен брой варянти за комбиниране. Те са практични, и ако не омръзнат, могат да служат на вашият наследник до студентските му години.

Избор на материали за изработване на детски мебели

детски мебели Да подготвим детската стая за новата учебна година. При обзавеждане на детската стая се допуска всякаква еклектика(смесване на стилове), а модата е доста по-консервативна и по-бавно променяща се, от колкото във всички други области.

Избор на материали за изработване на детски мебелиМатериалите трябва да са екологично чисти и пригодни за хигиенична обработка. Можем да изберем между масивно дърво, ПДЧ или МДФ.

ПДЧ-то е евтин материал. Недостатъците му са голямо тегло и повишено съдържание на смоли. Мебелите от ПДЧ са тежки, което затруднява почистването! Що се отнася до вторият фактор, трябва да знаете че ръбовете на всеки детайл от ПДЧ - трябва да са покрити с кант.

МДФ-то позволява изработването на предмети с ярки "витаминни" цветове, които доста се харесват на децата.Изделията от масивно дърво са идеални от екологична гледна точка. Цената зависи, както от суровината и нейната обработка, така и от вложеният ръчен труд. Доста евтини и симпатични са мебелите от чам. Мекостта и спецификата на тази дървесина, считана преди за недостатък, сега се явява предимство, във връзка с модата на предметите са следи от живота.

Чамовите мебели покрити с прозрачен лак на водна основа са прекрасно поле за съвместно творчество с децата с помощта на аерозолен емайл за декорации, повърхността може да се оцвети или нарисува в какъвто и да е цвят, а при несполука да се повтори.

Използването на стъкло в детските мебели не се препоръчва от съображение за безопастност.Все по-често се срещат мобилни мебели на колелца или ролки със спирачка. Те са много удобни, ако разбира се, децата не злоупотребяват с тяхната мобилност, рискувайки здравето си, колелцата не увреждат подовото покритие.

Как да обзаведем банята

Как да обзаведем банята Какво е добре да направим за банята.Добре е да разполагаме санитарните уреди, оставяйки 70см. свободни пред мивката и ваната, по 15 см. - отстрани на мивката, 60 см. между тоалетната и бидето.Поставете конзолни тоалетна и мивка - печели се пространство и по лесно се почиства подът.Умивалниците трябва да са на подходяща височина. Идеалната е 85-90 см. от готовия под. Придайте характерен вид на банята, покривайки стените с водоустойчиви материали - стъкло, дървени табли, камък, алуминий. Може да промените пода на банята с подходящ вид дървен под, имрегниран срещу влага. Подът на душ кабината е добре да е облицован със същия материал като цялата баня - мрамор, терекота. Небива да забравяме сифона на пода - за да се поддържа лесно. Освен основното осветление, което хвърля сенки и не е удобно за гримиране и бръснене, предвидете лампи от двете страни на огледалото. Ако имате възможност, отделете тоалетната и бидето с прозрачна или ниска стеничка, още повече, ако банята се ползва от повече хора. Когато банята е по - голяма може да се предвиди пейка за седене или подиум. Ако пък банята е малка, предвидете шкафове за кърпите, гримовете, сапуните и шампоаните за да не се мокрят. Сложете големи огледала те разширяват помещението. Изполвайте чупките, нишите, пространството под умивалника и т.н. за рафтове и шкафове.

Какво в желателно да неправим в банята.Не поставяйте тоалетната и бидето директно пред вратата, за да не попада погледът ни директно върху тях.Най - добре е да са на същата стена с вратата. Не оставяйте видими тръбите на инсталацията - скриите ги в тавана или пода. Не правете детска баня с ниски тоалетни биде и мивки - децата бързо ще пораснат и банята вече няма да е удобна. Избягвайте инфантилните украси. Избяхвайте плочки или облицовъчни материали, имитиращи камък, тухли и т.н. Не са елегантни и бързо им минава модата. Не използвайте мокет или килимче - трудно се поддържат. Не осветявайте банята с луминисцентно осветление - то променя цветовете и създава студена атмосфера. Ако банята е малка, по- добре оставете само душкабина, защото ваната, макар и малка, ще изпълни помещението. Не закачайте кърпите и хавлиите на обратната страна на вратата - по добре изберете дискретно кътче, ако има място - подредете ги в шкаф. В зоната на ваната не поставяйте стърчащи сапунерки и др.По - добре е да са в ниша в стената. Ако банята е малка, а с голяма восочина, тя не е уютна. Решението е поставяне на окачен таван. Не слагайте на пода гланцирани плочки - със матовите по малко рискувате да се подхлъзнете.

неделя, 18 май 2008 г.

Комплект спалня за детска стая

Спалнята комплект която ще ви предложа днес не заема повече от 2 кв.м. Тя включва легло, бюро, шкаф и библиотека за книги. Разработена е за деца от 6 до 10. Този модел по принцип е за високи тавана ако таванът ви е 2.40 тогава ще трябва малко да намалите височината на леглото като имате предвид че под леглото височината трябва да е окло 135см а над него около 90 см. Ако стаята ви е 270 см или повече тогава ви съветваме да оставите под леглото височина 165 см., а когато детето порасне просто може да отрежете леглото и да го поставите на земата. Цялата спалня е изпълнена от чамов материал, който може да се намери във всеки склад.

Легло и стълба:Нужни материали:
Вид
Размери
дължина (брой)
дължина (брой)
за 2.7м. височина
за 2.4м. височина
AA
крака
45 х 90 мм
2000mm(4бр.)
1700mm(4бр.)
АB
крайни летви
90 х 19мм
1080mm(6бр.)
1080mm(6бр.)
AC
крайни летви
190 х 19 мм
1080mm(2бр.)
1080mm(2бр.)
AD
помощни летви
40 х 19 мм
1080mm(2бр.)
1080mm(2бр.)
AE
странични летви
40 х 19 мм
1950mm(2бр.)
1950mm(2бр.)
AF
странични летви
190 х 19 мм
1950mm(2бр.)
1950mm(2бр.)
AG
предпазни летви
90 х 19 мм
1950mm(2бр.)
1950mm(2бр.)
AH
подматрачни летви
140 х 19 мм
952mm(10бр.)
952mm(10бр.)
AI
стълба страници
70 х 35 мм
1950mm(2бр.)
1650mm(2бр.)
AJ
стъпала
70 х 30 мм
450mm(6бр.)
450mm(5бр.)Също така ще имате нужда и от 6мм мебелни винтове с фрезована глава 8бр - 65мм дълги и 4бр. - 90мм дълги. 1 СтъпкаНа всеки от 4-те крака АА(виж таблицата) от вътрешната страна правите скосение 25ммх25мм както е показано на фигурата. След това слагате 4-те крака един до друг и правите с молив и ролетка следните отметки. Отгоре надолу 160мм и 350мм, а отдолу нагоре 200, 290, 810 и 900мм. Сега между тези отметки завинтете летвите AB и AC, като последната АB започва самия връх. След това обръщате 2-те релси измервате 350мм от върха и завинтвате AD.2 СтъпкаСега завинтете поддържащата летва AE към долната част на AF както е показано на фигурата. След това захващате с мебелните болтове(за по-добра здравина) BF към краката, като краката са от външната страна. Докато захващате AF с нивелир се уверете, че краката са вертикални. Горните болтове са по-къси те захващат само AA и АF, а долните са по дълги тъй като трябва да преминат през AA, AE и AF. След това в горната част на краката захващате AG също с болтове. След това идва ред на 10 броя AH, които се захващат на равни разстояния с винтове. И с това леглото е готово.3 СтъпкаИдва ред на стълбата, взимате 2-те и страници AI и с молив правите отметки на 170, 470, 770, 1070, 1370 и 1670мм. от върха. На тези отметки трябва да захванете всяко едно от стъпалата AJ. Там където ще стоят стъпалата за сигурност правите разрези с ширина 70мм. и дълбочина 10мм виж фигурата. Ако стълбата се получи по- малка просто намалете стъпалата с едно. След това с винтове захващате 6-те (5) стъпала като преди това с пила или скурка сте загладили ръбовете им.

Бюрото:Нужни материали:
Вид
Размери
дължина (брой)
за 2.4 и 2.7м. височина
BA
крака
70 х 70 мм
720mm(4бр.)
BB
дълги страници
90 х 19мм
760mm(2бр.)
BC
къси страници
90 х 19 мм
400mm(2бр.)
BD
ъглови парчета
40 х 19 мм
105mm(4бр.)
BE
плот
290 х 19 мм
985mm(2бр.)4 СтъпкаПригответе краката BA като с молив направите отметки на 165мм от върха. От тази отметка надолу с ренде или пила скосете четирите ръба на всеки краката.

5 СтъпкаСлед това от върха надолу на разтояние 25мм и 68мм на всеки на две съседни стени правите глухи дупки с дълбочина 20мм с бургия 7.8мм. Или общо 16 дупки. След това идва ред на BC и BD. Те също се пробиват на 25мм и 68мм. Следете да има съосност между съответните дупки. След това идва ред на диблите. Тук малко ще се отклоним:

Диблите:Възможни са два варианта за съединяване: чрез метални разглобяеми сглобки и чрез дървени дибли и лепило. Първият начин по правило се използва при фабричното конфекционно производство, защото позволява всички елементи да бъдат опаковани в неголям по обем кашон, който лесно се превозва до магазина и до жилището на купувача. Този подход несъмнено оскъпява и усложнява направата на мебелите. В домашни условия, когато се съединяват детайли от масивна дървесина или мебелни плоскости, почти винаги се предпочитат здравите и по-лесно изпълними съединения с дървени дибли. Тук ще разгледаме съединенията с обикновени цилиндрични дибли, които най-често се ползват в домашната работилница. Правим това уточнение, защото вече и у нас си пробиват път елипсовидните плоски дибли, което обаче е тема за друга статия. Правенето на сглобки с цилиндрични дибли също има своите тънкости, като трудностите нарастват заедно с броя на диблите, необходими за дадено съединение. Проблемът възниква от това, че отворите за всички дибли трябва да се пробият съвсем точно, така че всяка двойка срещуположни отвори в съединяваните детайли да бъдат напълно съосни. И при най-малкото изместване на срещуположния отвор диблата няма да може да влезе в него или пък това ще стане с прилагане на усилие, което лесно може да повреди пробития детаил. Ето защо, когато сглобката е с две, най-много три дибли, пробиването на отворите не представлява кой знае каква трудност. При повече дибли обаче много трудно ще успеете да се справите, ако не използвате специални шаблони. Диблите са изработени от твърда дървесина и в зависимост от дебелината на съединяваните детайли най-често се използват дибли O6, O8 и O10 cm. Съответно дължините им са 30, 40 и 50 mm, а челата им са леко скосени, за да влизат по-лесно в отворите. Повърхността им е надлъжно набраздена, така че да задържа по-добре лепилото. При покупката на дибли имайте предвид, че цените им силно варират според марката, т.е. реномето на производителя – фактор не особено важен в случая. Аз най често си купувам диблена пръчка с дължина 1м. която струва стотинки - от нея стават почти 30 дибли. Не забравяйте с пила да скосите челата им за да може да влязат по лесно.

В нашия случай ще използваме дибли 8мм. След това както е показано фигура свързваме BA, BB и BC. За лепило може да използвате всяко лепило за дърво най добре Ц200. Слагате малко лепило в отворите след това потапяте диблите в лепилото и ги пъхаме в глухите отвори. След като сглобката е готова докато лепилото не е засъхнало измерваме диагоналите на правоъгълника BB, BC. Това се прави с цел правите ъгли. За да не се размести конструкцията Фиксираме краката с дървените планки BD и винтове.

6 СтъпкаИдва ред на горния плот. Двете дъски за горния плот е най добре да се свържат с плоски елипсовидни дибли, но ако това вие трудно просто ги намажете с Ц200 и след това отдолу завиите с винтове малки свързващи дървени парчета. Съветвам ви да не опитвате с цилиндрични дибли вероятността 2-те дъски да не са в една равнина е много голяма.

След като плота е готов зашлайфаме сглобката, избираме по гладката му страна и я слагаме надолу.

След това обръщаме и краката центрираме ги внимателно върху плота и с помощта на винтове ги завиваме към плота. След като масата е готова поставяме я между краката на леглото и по желания може да я завием за тях с винтове.

Шкафа:Нужни материали:
Вид
Размери
дължина (брой)
за 2.7м. височина
CA1
страница
290 х 19 мм
830mm(2бр.)
CA2
страница
90 х 19мм
830mm(2бр.)
CB
летва
40 х 19 мм
342mm(4бр.)
CC1
дъно
290 х 19 мм
950mm(1бр.)
CC2
дъно
90 х 19 мм
950mm(1бр.)
CD1
рафт
290 х 19 мм
950mm(1бр.)
CD2
рафт
70 х 19 мм
950mm(1бр.)
CE
чело
40 х 19 мм
940mm(2бр.)
CF
задна летва
140 х 19 мм
940mm(1бр.)
CG1
горен плот
290 х 19 мм
985mm(1бр.)
CG2
горен плот
140 х 19 мм
985mm(1бр.)
CH
гръб
978 х 3 мм
849mm(1бр.)
CI
рамка
70 х 19 мм
717mm(4бр.)
CJ
рамка
90 х 19 мм
327mm(4бр.)
CK
вратичка
347 х 3 мм
557mm(2бр.)

7 СтъпкаЗалепете страниците CA1 и CA2 по същия начин като плота на бюрото. След това изтрийте излишно лепило и почистете и чакайте да изсъхне. Отбележете мястото за долният и средния рафт, съответно на 50мм и 420 мм от основата на шкафа. На отбелязаните места с фреза издълбайте улей широк 20мм и дълбок 5мм. Улея за долният рафт трябва да бъде с 5мм навътре , а улея за средният с 25мм. виж фигурата внимателно.8 СтъпкаСлед това завинтвате CB към страниците CA. Докато ги завивате внимавайте горните да са на едно ниво със CA, а долните да са точно под улея.9 СтъпкаЗалепете двете половини на долният рафт (CC) заедно. След това отрежете от двата края отпред по едно парче 15ммх5мм. Така че CC да може да влезе в CA по вече направения от вас улей. Преди да завинтите с винтове намажете улея с лепило. По аналогичен начин се свързва и CD. След това с винтове захващате челото CE отпред и CF отзад.10 СтъпкаСлед това слепваме двете части на CG и след като изсъхне, го закрепваме така ,че да се напаснат върху целият щкаф. След това го захващаме с винтове за него. Преди да монтирате шперплата CH отзад се уверете ,че шкафа е идеален правоъгълник. Шперплата се кове с пирони.

11 СтъпкаСкрепете CI заедно със CJ посредсвом дибли и изчакайте да изсъхне. Издълбайте отвътре на 3мм дълбочина и 10мм широчина така получилите се рамки за да вкарате вътре панела от шперплат. Готовите вратички се монтиран към бюфета с 75мм панти на 120 мм от горна и долна част.Библиотеката за книги се сглобява подобно на шкафа само, че е без врати.

Библиотека:Нужни материали:

Вид
Размери
дължина (брой)
дължина (брой)



за 2.7м. височина
за 2.4м. височина
SA
страници
290 х 19 мм
750mm(2бр.)
450mm(2бр.)
SB
рафтове
290 х 19мм
9500mm(2бр.)
950mm(1бр.)
SC
свър.летва
90 х 19 мм
940mm(2бр.)
940mm(2бр.)
SD
чело
40 х 19 мм
9400mm(1бр.)
940mm(1бр.)
SE
таван
290 х 3 мм
978mm(1бр.)
978mm(1бр.)
SF
гръб
130 х 12 мм
750mm(8бр.)
450mm(8бр.)12 СтъпкаИздълбайте с фрезата 20мм широки и 5мм дълбоки улеи в страниците SA съответно на 250мм и 500мм от горната част. В улейте монтирайте с лепило и винтове рафтовете SB, като преди това срязвате предната част на рафтовете(както при бюфета) за да се напаснат в улеите. Ако ще правите по-малката лавица за книги, сложете само един рафт, разположен на 230мм от долната част.13 СтъпкаЗавиите летвите SC между страниците за задната част отгоре и отдолу, както и летвите SD. Сложете горната част SE, върху наредените на равни разстояния летви на гърба SF и я завиите.14 СтъпкаСложете библиотеката за книги върху шкафа. Вземете предвид горната летва SG да съпада с краката на леглото и сглобката на предните ъгли.15 СтъпкаЛакираме с четка и сме готови.